De meest gangbare marketing theorieën reppen over producten en services die specifieke doelgroepen aanspreken. Het product wordt gemaakt om juist aan die doelgroep te verkopen.Een ‘consument-gericht’ aanbod heeft een grotere kans op verkoop, op succes.  Zo ook in de muziek. Wanneer je een hardrockpubliek (+ 1 miljoen liefhebbers in Nederland) wil aantrekken, dan zal je ook hardrock muziek moeten gaan spelen, en je eventueel ook zo kleden. Ons kent ons. OSM.

Het muziekgenre is de verbindende factor tussen de gelijk gestemden. Preken voor eigen parochie. Klassiek publiek is van een uitgesproken andere schnitt dan UrbanHiphoppers. In doen en laten en in levenswandel. Liefhebbers van muziekgenres filteren zichzelf uit, en zoeken elkaar op. Een sterke scheiding ontstaat en als marketing guru is dat wel zo prettig. Immers, de ongeordende muziek wereld wordt geordend. En als je die ordening aanhoudt, kan je in theorie in commerciële zin veel bereiken. Met de door jou gewenste doelgroep….

Toen vier jaar geleden dan ook de eerste versie van Dutch Valley werd aangekondigd werd het concept met een besmuikte glimlach door de industrie ontvangen. Alle soorten muziek door elkaar op diverse podia op 1 evenement?

Waarbij overigens alle artiesten van Nederlandse komaf zijn, dat dan weer wel. Met als effect dat je eigenlijk betaalt voor bands waarvan je driekwart eigenlijk niet wilt zien? Of dat er op het affiche allerlei artiesten staan waar je nog nooit van gehoord hebt? En dat de rest van het publiek allerlei mensen kunnen zijn waar je heel ver vandaan wilt blijven? Dat de fans van Peter Beense gaan mengen met die van de Opposites? Dat iedereen blij wordt van Jan Smit, nadat ze de Heideroosjes hebben aangemoedigd? Sieneke en Kensington liefhebbers? Mmm. Dat kon nooit wat worden. En het was ook geen zegetocht. De eerste edities waren niet altijd goed verkocht, er is niet altijd geld ve

rdiend. Maar het had wel wat…Al die Nederlanders met verschillende muzikale voorkeuren door elkaar. 

Afgelopen weekend is Dutch Valley strak uitverkocht. 40.000 kaartjes verkocht met een kaartjesomzet ten noorden van een miljoen euro. En ook de horeca heeft boven het miljoen gescoord. Het was prachtig weer, iedereen dol enthousiast. Niet alleen de bezoekers, ook de artiesten. Een 9. Volgend jaar weer. De aanhouder wint.

En als marketing-deskundigen krabben we ons even stevig achter de oren. Want eigenlijk kan dit in theorie niet. Alle doelgroepen door elkaar? Dit zou niet mogen.We gaan op zoek naar argumentatie. Wellicht is “Het evenement” krachtiger dan de individuele artiesten… En maakt het niet zo uit wie er speelt…Wellicht zijn die doelgroepscheidingen toch niet zo strak als gedacht… Wellicht zijn de kaartjes te goedkoop…Wellicht hebben mensen behoefte aan cross-overs…Wellicht heeft het Nederlandse elftal op t WK een boost gegeven aan het Nederlands zijn…Wellicht… Wellicht moeten we onze theorie herzien…

(PS: Suggestie mijnerzijds, noem het gewoon ‘De Nederlandse Vallei’. Volstrekt nutteloos om dit Nederlandse evenement met een Engelse term op te pompen…Terwijl de basis nu juist het Nederlandse is!)