Afgelopen weekend was het Lowlands festival weer aan de beurt. Een van de powerhouses binnen de festival industrie. 55.000 mensen betaalden 195 euro voor een kaartje. ook dit jaar weer uitverkocht. De kaartjesomzet: 10.725.000 euro. Bijna 11 miljoen aan kaartjes, daarbovenop tellen we nog de horeca, parkeer en merchandising inkomsten. Zou zomaar ten noorden van 20 miljones kunnen uitkomen. Wie wil er niet bij zijn? Lowlands kunnen we beschouwen als een van de jaarlijkse hoogtepunten in de Nederlandse muziekindustrie. Immers, het zwaartepunt is verschoven van CD’s naar live muziek, en dan met name in festival-gedaante. 

Ik was er niet bij. Ik ben 52 jaar oud. Bovendien, ik heb deze zomer al gekampeerd en ben er vorige jaren geweest. Ik heb dit jaar de Lowlands TV-reportages gezien. Op zaterdag en zondag uitgebreide rapportages van de optredende artiesten, interviews en nog meer achtergronden aanschouwd. De NPO trok alles uit de kast. Inclusief Flitsjournaals.. Van de meeste artiesten waren er 1 a 2 liedjes, uit verschillende camerastandpunten te zien. Eric Corton trok er op uit met een mobiele ploeg en was -zoals altijd- een bijzonder enthousiast spreekstoelmeester. Kosten nog moeite zijn gespaard, en vergeet niet, om de rechten van optredende artiesten te krijgen voor TV, het is geen sinecure. En niet gratis.  Deze Lowlands heeft de NPO in productie-kosten een financieel flink eind verder gezet.

Wanneer je zoveel moeite doet om zoiets unieks als dit driedaagse festival in beeld te brengen, dan moeten de kijkcijfers ook wel stralend zijn. Bovendien, we zitten nog in de ‘doldrums’ van de mediazomerdip, er is bijna geen concurrentie. Dus daar gaan we, hou je vast. Op geen van de uitzenddagen staan de Lowlands reportages in de programma top25…. Andy en Melissa scoren -godbeterhet- op zaterdag zelfs beter… De kijkcijfermeters geven geen gegevens meer over individuele programma’s, dat is jammer. We weten niet hoeveel kijkers er voor Lowlands waren, maar op zaterdag waren het er minder dan 263.000 en op zondag minder dan 341.000.  Oftewel Lowlands doet niet mee op TV. 

En het klopt. Ik moet bekennen, ook ik vond de Lowlands programma’s niet buitengewoon. Eigenlijk vond er geen reet aan. Obligate interviews, nietszeggende artiesten, een uitermate ongeïnspireerd Triggerfinger. De tuinbroek van Jett rebel? Who cares. Aardige man, die Stromae, maar aan t eind van zijn latijn. Grijs, meer van hetzelfde, we hebben het allemaal al eens op TV gezien. En dat is het, de TV kan geen muzikale magie overbrengen. Magie is er bij de gratie van schaarste. En dat is bij TV per definitie niet aan de hand. (Een uitzondering: Live Aid dag in juli 1985. Okay, okay)

Het gaat uiteraard niet om de TV, het gaat om op Lowlands te zijn, het Lowlands gevoel. De TV registraties brengen dat in ieder geval niet over. En richten wellicht meer schade aan. Want dat daar zat ik gemakkelijk in mijn luie stoel er niet bij te zijn… Eric van Eerdenburg, de directeur van Lowlands, heeft dit jaar de YouTube registraties er uit gegooid. Laat hij verstandig zijn en volgend jaar de TV er uit gooien. Zijn we gewoon weer onder mekaar, en kunnen de thuisblijvers alleen van horen zeggen dat het magisch was. Dat je erbij had moeten zijn.