Bijzonder vrolijk! Sinds het laatste blog van begin augustus jongstleden, wat de jarenlange juridische strijd beschrijft tussen twee gerenommeerde en zwaar gesubsidieerde orkesten, is de website van de Tukkers aangepast.  Op aangeven van het Nederlands Philharmonisch Orkest en op last van de rechter hebben zij hun naam veranderd van “Het Nederlands Symfonie Orkest” in, jawel, ‘Het ***** Symfonie Orkest’.  Nog even, ‘Het ***** Symfonie Orkest”. Het staat er echt. Maar liefst 5 sterren vervangen het woord ‘Nederlands’. En deze typische aanduiding wordt gevolgd door de handtekening  ’Het Orkest van het Oosten’.

De chaos kan niet groter worden. Laten we het geheel even ontleden. Want als we verder de website induiken, dan hebben we ook te maken met NedSym Lite en NedSym Brass. Maar NedSym is de afkorting van het Nederlands Symfonie Orkest, en dat mag dus niet meer. Dus kan je de afkorting eigenlijk ook niet meer gebruiken. De bodem is onder de naam weggeslagen. Verder spreekt de website van de BANSO, een afkorting van Baroque Academy Netherlands Symphony Orchestra. Want in het Engels mag het weer wel, dus ‘Het ***** Symfonie Orkest heet in het buitenlands ‘The Netherlands Symphony Orchestra’. Helder. Ook is er een Kamerorkest, voor het buitenland het NedSym Chamber Orchestra. Het zijn overigens allemaal dezelfde muzikanten. Dat dan weer wel.  De Url van dit culturele topinstituut is overigens  www.symfonieorkest.nl. En als je ‘Vriend’ wilt worden, dan wordt je weer ‘Vriend’ van het Nederlands Symfonisch Orkest, wat eigenlijk niet meer bestaat. Klaarblijkelijk zijn hier de sterren niet meer nodig. In marketing technische zin is het geheel een dikke onvoldoende. Verwarrend en weinig consistent. Dit begrijpt niemand. 

Diep in de website zit een persbericht verscholen waar de frustratie van afdruipt, getiteld: “Verklaring tijdelijke naamswijziging.” gevolgd door:  “Het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) uit Amsterdam vindt Nederland te klein voor twee compleet verschillende orkesten. Daarom verbiedt zij het orkest via de rechter onze naam te gebruiken voor communicatie over het seizoen 2014/2015. In tegenstelling tot steden als Londen, Berlijn en Wenen waar een symfonie en philharmonie gewoon naast elkaar bestaan, bepaalt in ons land schijnbaar de hoofdstad wie de naam Nederlands mag voeren.”   Einde citaat. Geestig. Dat ze denken dat ze in Amsterdam zeggen dat Tukkers niet Nederlands zijn. Maar dat hebben Tukkers toch altijd zelf gezegd? heb je geen Amsterdammer voor nodig. En wat is nu het verschil tussen Philharmonisch en Symfonisch? En is dat relevant?

En het persbericht vervolgt: “Wij zijn het daar niet mee eens, maar moeten ons hangende de lopende procedures vooralsnog neerleggen bij deze rechterlijke uitspraak. Daarom treft u voorlopig de naam ‘Het ***** Symfonieorkest’ aan bij alle communicatie voor het nieuwe seizoen 2014/2015 totdat wij onze eigen naam weer mogen gebruiken. Voor alles met betrekking tot het lopende seizoen heten we gewoon orkest zoals u al een aantal jaren gewend bent. Houd voor verdere ontwikkelingen onze website in de gaten.”  Het ***** Symfonieorkest – HET orkest van het oosten ”

Huh?

Tja. Het zit ze wel hoog. Ze zijn wel .. ehhm… emotioneel geinvolveerd, zeg maar… Ondertussen weet geen sponsor of subsidiegever meer in wie of wat hij nu zijn goede geld nog duwt, zijn de ‘Vrienden’ gewoon Vriend van het Nederlands Symfonisch Orkest en heeft het management zich er nog niet bij neergelegd. En dat laatste is verontrustend. Zeer verontrustend.

Gratis suggestie mijnerzijds. ‘Het Twents Symfonisch Orkest’. Of  ’Het Twents Philharmonisch Orkest’. Ook goed. Want wat is het verschil eigenlijk?

De advocaat van het NedPhO kijkt tevreden door het raam. “Gewonnen, nog meerdere zaken zullen volgen omdat die Tukkers zo rete-eigenwijs zijn. En ook de directie en RvT van het NedPhO blijft zich terugtrekken op hun stellingen. Mooi. Eens kijken, wordt het Lech of Gstaad deze winter…”