ABBA. Roxette. Europe. Dr Alban. Backstreet Boys. Britney Spears. Zweden.  Zweden?  Net terug van vakantie in Zweden realiseer ik me dat naast de VS en de UK Zweden als bijzonder toonaangevend land binnen de popmuziek mag worden aangemerkt.

Zweden is een veilig, georganiseerd groot land. Aangeharkte tuinen, keurige wegen, weinig viezigheid, ruimte. Correcte, wellicht wat stuurse mensen. Prachtige natuur waarbinnen alles geordend lijkt. Er is overweldigend meer natuur dan steden. In harmonie en degelijk. Op het saaie af, eigenlijk. 

De staat heeft een monopolie op de alle alcoholhoudende dranken boven de 3,5 %. Dus een laf Grolschje van 3,5 % is verkrijgbaar in de supermarkt. Wil je het echte bier, moet je naar de System Bolaget, de staatswinkel. Opmerkelijk. De overheid reguleert dus welke dranken mogen worden verkocht en tegen welke prijs. Redelijk patronaliserend.

Zweden houden zich ook aan de maximale snelheid op de wegen, bijzonder prettig aangezien je op de meerderheid van de wegen niet harder mag dan 80. En met een onze Camper die de 90 net haalt is dat prettig. Echt een raadsel waarom al die Volvo’s en Saabs  (marktaandeel 30%) zo hard kunnen. In Zweden hoeft een topsnelheid van 180 helemaal niet… Veiligheid boven alles.

En dan toch dit:

Pop:  The Spotnicks, The Hep Stars, ABBA,  Blue Swede, Harpo, Roxette, Rob ‘N’ Raz, Leila K, Dr Alban, Army Of Lovers, Rednexx, Ace Of Base, Robyn, Emilia en The Wannadies.
Punkbands: Dag Vag, Ebba Grön.
New wave: Lolita Pop, Karin Wistrand.
Garagerock: Nomads, The Sinners, The Creeps, Pushtwanger.
Heavy Metal: Europe, Yngwie Malmsteen.
Death-, doom en thrashmetal: Candlemass, Tiamat, Bathory, Backyard Babies, Sewergrooves, Entombed.
Funrock: The Hellacopters.
Singer- songwriter:  Sophie Zelmani, Brainpool, Cardigans, Whale, Kent, Fireside, Flower Kings, Andreas Johnson
Recent:  A Camp, The Hives, Mando Diao, The Soundtrack Of Our Lives.

Ook in Zweden: Opmerkelijk veel oude opgelapte Amerikaanse auto’s uit de 50-er en 60-er jaren. En getatoueerde mensen. Veel rebellen. Klaarblijkelijk toch een hang om buiten de band te springen. Maar wel binnen de Zweedse sociale contekst. Je mag wel vrij zijn, een tato zetten, maar wel even je tuin aanharken. Wel zo fijn.

Het lijkt net of ze meer de tijd hebben of nemen om creatieve uitdagingen goed voor elkaar te krijgen. Het tempo lijkt net twee tandjes langzamer dan bij ons. Wat een bepaalde rust van hart en ziel creeert. In Zweden wordt het in de herfst vroeg donker, en het leven speelt zich in de wintermaanden veelal binnen af. Geeft de ruimte om wat thrillers te schrijven. Of het servies opnieuw te ontwerpen. Of kan je net zo goed muziek gaan zitten maken.

Alle jonge mensen die ik sprak, spraken perfect, accentloos zeer verzorgd Engels. En overal in alle dorpen aankondigingen van live bandjes, showorkesten, singer songwriters enzovoort. In een klein dorp op het platteland is klaarblijkelijk behoefte aan live entertainment, van alle genres.

Zou het bovenstaande het begin van het antwoord zijn op de vraag waarom er zoveel goede popmuziek uit Zweden komt? Of zou het onderstaande citaat het geheel wat meer body geven?

 Zweden is qua bevolkingsaantal een klein land, maar kent een lange traditie van muziek, film en design, wat vooral te danken is aan de grote en oprechte interesse in cultuur en creativiteit. De ‘belevingsindustrie’, zoals de creatieve industrie in Zweden wordt genoemd, heeft een omzet van circa € 40 miljard en biedt werk aan 285 duizend personen. In Zweden is het één van de snelst groeiende industrieën. Sterke exportproducten van de industrie zijn design, games en muziek. Zweden is na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de grootste exporteur van muziek ter wereld.  De Zweedse regering erkent het belang van design en creativiteit voor innovatie en duurzame economische groei en heeft sinds de jaren negentig een actief beleid om dit verder te stimuleren. Bij financiële stimuleringsregelingen heeft zij 2005 uitgeroepen tot Jaar van het Design. Zie ook http://www.twanetwerk.nl/default.ashx?DocumentId=4648

PS: Overigens, Backstreet Boys en Britney Spears werden geproduceerd en zongen liedjes van Zweedse producers.